Joga

Joga

Joga (yoga) pripada jednom od najstarijih i najrasprostranjenijih načina vežbanja u svetu. Sam naziv joga potiče od sanskritske reči yuj koja označava jedinstvo između individualne svesnosti i duše sa univerzalnom svesnošću i duhom. Poreklom je iz Indije i predstavlja preko 5000 godina staro učenje o telu, umu i duhu. Krajem 19. veka dolazi i na prostore zapadnih zemalja, a pravu ekspanziju dobija krajem prošlog i početkom ovog veka. Razlog tome leži u činjenici da je to sistem vežbanja i način života koji nema ograničenja (starosna dob, pol, zdravstveno stanje, trenutna fizička spremnost), naravno, ukoliko je čas kreiran i vođen od strane sertifikovanog joga instruktora sa fundamentalnim znanjem o ljudskom telu, pokretu i mehanizmu disanja.

Joga nije samo fizička vežba ili praksa već stil života koji vodi ka srećnijem i ispunjenijem životu. Svaki položaj u jogi ima svoj fizički, mentalni, somatski i energetski aspekt i upravo je to ono što jeste dragocenost ove discipline. Redovnim vežbanjem utičemo na sve aspekte našeg postojanja i učimo se pravilnom disanju, samodisciplini, balansu u svakom smislu te reči i harmonizaciji tela i duha.

 

joga beograd

Časovi joge se u našem studiju odvijaju u više grupa u odnosu na vrstu ili nivo joge.

HATHA joga (namenjena početnicima, ali i naprednijim vežbačima koji vole ovaj stil joge) predstavlja jedan od najrasprostranjenijih stilova joge u svetu i kod nas. Sastoji se iz asana (određeni položaji tela) i pranayama (svesnog i kontrolisanog disanja koji učimo kroz različite tehnike jogičkog disanja). Tehnike disanja, pranayama, pripremaju telo za treći aspekt joge, a to je dhyaan (meditacija).

Ova dva principa su u međusobnoj korelaciji i prate jedno drugo i najbolja su forma za postizanje jedinstva uma i tela. Svaka asana (položaj tela) pozitivno utiče na rad nekog unutrašnjeg organa, kao i čitavog organizma. Redovnim upražnjavanjem ove vrste joge postiže se energetska ravnoteža čitavog tela, mišići postaju jači, elastičniji i otporniji, a disanje postaje potpunije i dublje, dok se respiratorni kapacitet pluća povećava.

FLOW joga (Vinyasa stil joge) je dinamičnija vrsta joge i predstavlja kombinaciju vežbi snage, povećava fleksibilnost, razvija balans, koordinaciju, fluidnost pokreta, a sve to uz pravilno i duboko jogičko disanje. Namenjena je svima koji već neko vreme praktikuju jogu i žele poboljšati dodatno svoju snagu i kondiciju, zatim ljudima koji vole ovakav stil joge i u stanju su da isprate čas, ali i ljudima koji počinju joga praksu, a nemaju nekih zdravstevnih tegoba ili stanja koja bi bila kontraindikovana za ovakvu vrstu treninga.

SPINE joga (joga za kičmu) namenjena je svima koji osećaju potrebu za ovakvom vrstom joge i koji žele da ublaže, otklone ili spreče tenziju i bolove u leđima i/ili kičmi. Program je dizajniran tako da uz određene joga položaje i uz pravilnu tehniku jogičkog disanja pomognemo svima da se osećaju znatno bolje. Cilj je ojačati mišićne skupine koje daju snagu i potporu kičmenom stubu, povećati fleksibilnost i pokretljivost celog trupa i da osetiti jednu potpunu relaksaciju tela nakon svakog časa.

Programi

HEALTHY SPINE - HAPPY SPINE

Pročitaj više

PERSONALNI TRENINZI

Pročitaj više

TOTAL BODY CONTROL

Pročitaj više

NUTRICIONIZAM

Pročitaj više

Pokreni se još danas!

Pokreni se još danas i počni sa personalnim treninzima ili odaberi program koji je prilagodjen tebi.