Joga

Joga

Joga (yoga) pripada jednom od najstarijih i najrasprostranjenijih načina vežbanja u svetu. Sam naziv joga potiče od sanskritske reči yuj koja označava jedinstvo između individualne svesnosti i duše sa univerzalnom svesnošću i duhom. Poreklom je iz Indije i predstavlja preko 5000 godina staro učenje o telu, umu i duhu. Krajem 19. veka dolazi i na prostore zapadnih zemalja, a pravu ekspanziju dobija krajem prošlog i početkom ovog veka. Razlog tome leži u činjenici da je to sistem vežbanja i način života koji nema ograničenja (starosna dob, pol, zdravstveno stanje, trenutna fizička spremnost), naravno, ukoliko je čas kreiran i vođen od strane sertifikovanog joga instruktora sa fundamentalnim znanjem o ljudskom telu, pokretu i mehanizmu disanja.

Joga nije samo fizička vežba ili praksa već stil života koji vodi ka srećnijem i ispunjenijem životu. Svaki položaj u jogi ima svoj fizički, mentalni, somatski i energetski aspekt i upravo je to ono što jeste dragocenost ove discipline. Redovnim vežbanjem utičemo na sve aspekte našeg postojanja i učimo se pravilnom disanju, samodisciplini, balansu u svakom smislu te reči i harmonizaciji tela i duha.

Časovi joge se u našem studiju odvijaju u više grupa u odnosu na vrstu ili nivo joge.

HATHA joga (namenjena početnicima, ali i naprednijim vežbačima koji vole ovaj stil joge) predstavlja jedan od najrasprostranjenijih stilova joge u svetu i kod nas. Sastoji se iz asana (određeni položaji tela) i pranayama (svesnog i kontrolisanog disanja koji učimo kroz različite tehnike jogičkog disanja). Tehnike disanja, pranayama, pripremaju telo za treći aspekt joge, a to je dhyaan (meditacija).

Ova dva principa su u međusobnoj korelaciji i prate jedno drugo i najbolja su forma za postizanje jedinstva uma i tela. Svaka asana (položaj tela) pozitivno utiče na rad nekog unutrašnjeg organa, kao i čitavog organizma. Redovnim upražnjavanjem ove vrste joge postiže se energetska ravnoteža čitavog tela, mišići postaju jači, elastičniji i otporniji, a disanje postaje potpunije i dublje, dok se respiratorni kapacitet pluća povećava.

FLOW joga (Vinyasa stil joge) je dinamičnija vrsta joge i predstavlja kombinaciju vežbi snage, povećava fleksibilnost, razvija balans, koordinaciju, fluidnost pokreta, a sve to uz pravilno i duboko jogičko disanje. Namenjena je svima koji već neko vreme praktikuju jogu i žele poboljšati dodatno svoju snagu i kondiciju, zatim ljudima koji vole ovakav stil joge i u stanju su da isprate čas, ali i ljudima koji počinju joga praksu, a nemaju nekih zdravstevnih tegoba ili stanja koja bi bila kontraindikovana za ovakvu vrstu treninga.

SPINE joga (joga za kičmu) namenjena je svima koji osećaju potrebu za ovakvom vrstom joge i koji žele da ublaže, otklone ili spreče tenziju i bolove u leđima i/ili kičmi. Program je dizajniran tako da uz određene joga položaje i uz pravilnu tehniku jogičkog disanja pomognemo svima da se osećaju znatno bolje. Cilj je ojačati mišićne skupine koje daju snagu i potporu kičmenom stubu, povećati fleksibilnost i pokretljivost celog trupa i da osetiti jednu potpunu relaksaciju tela nakon svakog časa.

Programi

HEALTHY SPINE

Pročitaj više

PILATES NA SPRAVAMA

Pročitaj više

PERSONALNI TRENINZI

Pročitaj više

TOTAL BODY CONTROL

Pročitaj više

GLOBWELL MASAŽE

Pročitaj više

NUTRICIONIZAM

Pročitaj više

Pokreni se još danas!

Pokreni se još danas i počni sa personalnim treninzima ili odaberi program koji je prilagodjen tebi.