Nutricionizam

Nutricionizam

Hrana koju jedemo ima veliki značaj i uticaj na naše zdravlje i kvalitet života. Iako bi ishrana trebala da bude krajnje jednostavna, popularnost raznih trendova u ishrani i „magičnih dijeta“ je izazvala popriličnu konfuziju među populacijom. Ovi trendovi su nam odvukli pažnju od nekih osnovnih principa pravilne ishrane.

Pametan i pravilan izbor namirnica može drastično da smanji potencijalni razvoj srčanih oboljenja, kancera, dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije, oboljenja stitne žlezde i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Dobro isplanirana ishrana, sa nutritivno bogatim namirnicama može značajno da poboljša sve apekte života. Zapravo, hrana utiče na sve naše ćelije i organe.

Pre svega, hranu ne treba deliti na dobru i lošu. Neka namirnica za nekoga može biti zdrava i poželjna, dok kod druge osobe može izazvati odredjene smetnje. Sve zavisi od zdravstvenog stanja pojedinca pa zato ishrana treba da bude individualno prilagodjena. Hranu treba deliti na nutritivno bogatu i nutritivno siromašnu. Nutritivno bogata hrana je sva ona hrana koja zadovoljava potrebe u unosu kvalitetnih makronutrijenata (proteini, masti, ugljeni hidrati) i mikronutrijenata (vitamini i minerali). Nutritivno siromašna hrana je sve ono što svi znamo da ne valja (grickalice, slatkiši, sokovi, pekara i sl). Zdrav pristup ishrani ne podrazumeva potpuno isključivanje nutritivno siromašne hrane. Možete je uključiti u svoju ishranu čak i ako je vaš cilj regulacija telesne težine, ali svakako ne treba preterivati. Ako u potpunosti isključite sve ono što volite iz svoje ishrane odjednom i preko noći, više ćete žuditi za tim i vrlo verovatno ćete u jednom momentu „pregoreti“ i onda se prejesti istim i na taj način se vratiti na početak. Jedan „loš“ obrok, ponekad, vas neće ugojiti niti ćete se od njega razboleti , isto kao što od jednog zdravog obroka nećete smršati, niti biti zdraviji. Bitan je balans, kako za telo tako i za psihu, što je ujedno i najteže.

Cilj svakog plana ishrane je stvaranje novih, životnih navika. Rigorozne dijete su kratkog daha i nisu odrzive na duge staze. Na rigoroznim dijetama je pitanje dana kada ćete odustati i vratiti se svom starom načinu života, a sa starim, lošim navikama vratiće se i sve boljke zbog kojih ste krenuli u promene, Da bi se nove navike stekle potrebno je vreme i strpljenje i pre svega je vazno da se krene postepeno u taj proces. Loše navike nisu došle preko noći, pa se ne mogu, niti treba, ukloniti preko noći.

Plan ishrane mora biti individualno programiran i da se prilagodi rutini svakog pojedinca. Pre nego što krenemo u bilo kakav proces promena životnih navika, važno je da prvenstveno izanaliziramo trenutno stanje u kome se nalazimo i da uvidimo šta je to što treba da menjamo. Kod procesa mršavljenja, gojenja, poboljšanja zdravlja pored ishrane je važno obratiti pažnju na još mnogo apekata kao što su unos vode, kvalitet i kvantitet spavanja, bihemijske analize, ucestalost i tip fizicke aktivnosti, prisustvo stresa u svakodnevnom zivotu i sl. Sve su ovo stvari na koje treba obratiti pažnju i raditi postepeno na popravljanju svakog od ovih apsekata.

Zdrava ishrana ne treba da bude mučenje i odricanje, već uživanje!

Programi

HEALTHY SPINE

Pročitaj više

PILATES NA SPRAVAMA

Pročitaj više

PERSONALNI TRENINZI

Pročitaj više

TOTAL BODY CONTROL

Pročitaj više

GLOBWELL MASAŽE

Pročitaj više

NUTRICIONIZAM

Pročitaj više

Pokreni se još danas!

Pokreni se još danas i počni sa personalnim treninzima ili odaberi program koji je prilagodjen tebi.