Nutricionizam

Nutricionizam

Nutricionizam – Individualna ishrana je ishrana koja je namenjena samo za Vaše potrebe. Pri prvom pregledu i uzimanju anamneze pacijenta, mere se svi parametri na medicinskoj vagi (telesna težina, % masti, % visceralnih masti-masti oko unutršnjih organa, % vode, % mišića, gustinu kostiju, bazalni metabolizam). Ono što je važno jeste da imamo podatke o kompletnoj krvnoj slici i osnovnoj bihemijskoj analizi (ALT, AST, gvoždje, glikemija, sedimentacija eritrocita, ukupni holesterol, LDL, HDL, trigliceridi) kako bi imali potpuni uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Bitno je da znamo i navike u ishrani pacijenata. Uzimanje podataka o hrani koja je zastupljena u Vašoj ishrani je od velikog značaja za prilagođavanje namirnica koje koristimo u preiodu kada se pridržavamo režima. Individualna dijeta je najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje. Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane – nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo. Ishranom organizam dobija sve ono što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj, ali nedostatkom unosa hranljivih materija dolazi do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Zato treba pravilno izbalansirati odnos izmedju namirnica koje unosimo i koliko dnevno potrošimo. Na energetsku potrošnju čoveka utiče više faktora: pol, godine starost, vreme i uslovi pod kojima se obavlja rad, vrsta rada i trenutno zdravstveno stanje.

nutricionizam beograd

Zavisno od potrebne energetske vrednosti obroka pojedine grupe namirnica su zastupljene u različitom procentu, a prema ulozi koju imaju u ishrani. Osnovni princip svake uravnozežene ishrane je zastupljenost svih grupa namirnica obzirom na njihovu različitu hranljivu vrednost. Dijeta koju pacijenti najčešće traže je redukciona dijeta, odnosno, dijeta za gubljenje kilograma. Izgleda jednostavno kada pomislite da treba samo smanjiti unos kalorija i kilogrami će se gubiti. Ipak, vaše telo gotovo uvek protestvuje, a hormon gladi (grelin) se oslobađa bez obzira na snagu volje. Osobe koje su na ovakvim dijetama vrlo brzo odustaju zbog veoma monotonog režima ishrane i zbog lošeg subjektivnog osećaja (npr. umor i malaksalost kao prvi simptom), vraćajući se uobičajenoj nekontrolisanoj ishrani i pritom dobijajući i više kilograma nego što su izgubili dok su bili na tzv. brzoj dijeti.

Raznovrsna ishrana, detox organizma, saveti o pravilnom izboru namirnica, njihovoj kombinaciji i termičkoj obradi, raznovrsni recepti, redovna kontrola svih parametara, motivacija pacijenta je sve što je potrebno za Vaše zdravlje i idealnu telesnu težinu.

Programi

HEALTHY SPINE - HAPPY SPINE

Pročitaj više

PERSONALNI TRENINZI

Pročitaj više

TOTAL BODY CONTROL

Pročitaj više

NUTRICIONIZAM

Pročitaj više

Pokreni se još danas!

Pokreni se još danas i počni sa personalnim treninzima ili odaberi program koji je prilagodjen tebi.